Radioactivitatea mediului

tipareste trimite pe mail

 Descriere statie

Detalii

Autor: APM Buzău,
Adăugat: 2011-09-14 12:56:53
Ultima actualizare: 2011-09-14 12:59:49

 

Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţiiii Mediului (RNSRM) face parte din sistemul integrat de supraveghere a poluării mediului pe teritoriul României, din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Înfiinţată in anul 1962, RNSRM constituie o componentă specializată  a sistemului naţional de radioprotecţie, care realizează supravegherea şi controlul respectării prevederilor legale privind radioprotecţia mediului şi asigură îndeplinirea responsabilităţilor autorităţii centrale pentru protecţia mediului privind detectarea, avertizarea şi alarmarea factorilor de decizie în cazul unor evenimente cu impact radiologic asupra mediului şi sănătaţii populaţiei.

 Componentă a Reţelei Naţionale de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), Staţia de Supraveghere a Radioactivităţii MediuluiBuzău(SSRM Buzău) derulează un program zilnic de 11 ore, (inclusiv sâmbăta, duminica şi sărbătorile legale) stabilit de Serviciul Laborator Radioactivitate (SLR) din cadrul ANPM. Trimiterea rezultatelor la SLR-ANPM se efectuează în flux rapid(zilnic, prin Internet sau fax), precum şi în flux lent, lunar, prin tabele centralizatoare.

 În cadrul programului de lucru al SSRM Buzău, se fac determinări ale cantităţii de radiaţii beta emise, având ca sursă etalon sursa (Sr-Y)-90, pentru o serie de probe prelevate din mediu, măsurători ale dozei de radiaţii gamma absorbită de aerul exterior şi se pregătesc o serie de probe care sunt trimise la alte laboratoare din cadrul RNSRM, dotate pentru determinări gamma spectrometrice.

 Măsurătorile activităţii βglobale(cantităţii de radiaţii beta emise) se fac pentru:

-aerosoli atmosferici prelevaţi într-un singur punct la sediul instituţiei;

-depuneri atmosferice prelevate într-un singur punct la sediul instituţiei;

-depuneri din precipitaţii prelevate într-un singur punct la sediul instituţiei;

-determinare activitate beta pentru apa de suprafaţă prelevată din râul Buzău într-un singur punct în zona pod Mărăcineni;

-determinare activitate beta pentru apa subterană prelevată într-un singur punct din zona Crâng Buzău;

-sol prelevat într-un singur punct din zona sediului instituţiei;

-vegetaţie colectată într-un singur punct din zona sediului instituţiei.

 Măsurători ale debitului dozei gammaîn aer (doza de radiaţii gamma absorbită de aerul exterior) se fac într-un singur punct la sediul instituţiei.

Probele din depuneri atmosferice, precipitaţii, apă brută şi aer se pregătesc în cadrul laboratorului SSRM Buzău şi se transmit lunar la SRL-ANPM Bucureşti şi la SSRM Constanţa pentru  măsurători gamma spectrometrice.

 Din anul 2007 funcţionează la sediului A.P.M. Buzău o staţie automată de monitorizare continuă a debitului dozei gamma, datele măsurate fiind transmise on-line la L.N.R.M.

 Fluxurile de date zilnice sau lunare pentru situaţii normale, cât şi procedurile standard de notificare, avertizare, alarmare, precum şi fluxul de date în cazul sesizării unei depăşiri ale pragurilor de avertizare/alarmare, stabilite prin Ordinul MinistruluiMediului şi Pădurilor Nr. 1978/19.11.2010.


X

Clic aici pentru a închide hartaAlegeți un județ de pe hartă pentru a fi redirecționat spre autoritatea locală.